Skip to content

Universell utforming, React og FlutterFrontend-fagtime 25.04.23

Profilbilde av Amar Trebinjac

Forfatter

Amar Trebinjac
3 minutter lesetid

Frontend beveger seg utrolig raskt. Bare det siste året har det kommet en rekke nye rammeverk og metoder som hjelper oss å løse problemer når det kommer til brukergrensesnitt. Det er også stadig endringer i standarder og krav en må forholde seg til som utvikler. Det å holde seg oppdatert på egen hånd kan være utfordrende, og derfor har vi i ITverket opprettet "Frontend-fagtimen". Hovedmålet med fagtimen er å skape en lavterskel arena hvor en kan dele kunnskap og lære av hverandre. Vi oppfordrer våre konsulenter til å dele om nye og interessante teknologier, problemstillinger de møter i hverdagen, og alt annet som kan være relevant.

Denne gangen hadde vi presentasjoner av Christoffer Lund, Jesper Ulsrud og Nnaemeka Echem, som alle snakket om vidt forskjellige temaer.

Førstemann ut var Christoffer, som tok for seg universell utforming, og hvordan internett oppleves for personer med forskjellige hverdagslige utfordringer. Etter at han understreket hvor viktig universell utforming er, dro han frem statistikk som viste oss hvor dårlig jobb vi utviklere gjør på denne fronten. Heldigvis hadde han og forslag til en håndfull verktøy som kan tas i bruk for å forenkle prosessen. Det var motiverende å se at dette er noe våre konsulenter føler sterkt om, da det var mange spørsmål og diskusjon etter presentasjonen!

Nestemann ut var Nnaemeka som ville ta et oppgjør med de som ikke liker useEffect-hooken til React. Denne hooken har vært et tema for debatt så lenge den har eksistert i React miljøet. Nnaemeka forklarte at det egentlig ikke er noe feil med hooken i utgangspunktet, men heller måten utviklere har blitt lært opp til å bruke den, og skyldte til en viss grad på de svake eksemplene i den gamle React dokumentasjonen. Han understreket også at useEffect er en hook som stadig blir mindre brukt, da nyere biblioteker gjør mye av arbeidet en ville gjort i useEffect.

Til slutt fikk vi en introduksjon til Flutter av Jesper. Flutter er et rammeverk for utvikling av brukergrensesnitt på kryss og tvers av plattformer, men blir tatt mest i bruk innen mobilutvikling. Jesper demonstrerte derimot at Flutter er en seriøst utfordrer i flere områder. Han nevnte at operativsystemet Ubuntu har tatt i bruk Flutter til mange av sine applikasjoner. Jesper viste oss også eksempler på nettsider som er laget i Flutter, og dro frem fantasy-spillet til Formel 1, og design verktøyet Rive som eksempler.

Takk til Christoffer, Jesper og Nneamaka for flotte bidrag. Utrolig spennende og lærerikt, og vi gleder oss til neste fagtime!